domingo, 25 de febrero de 2007

NOTA DE PREMSA



SATSE denúncia la mala imatge que ofereix TV3 de la infermeria

· Durant l’emissió d’un dels capítols de la sèrie “El Cor de la ciutat” una infermera és escridassada i després se la critica durament mentre fa les seves tasques, cosa que ella accepta de forma submisa i sense cap protesta
· Creiem que escenes com aquesta degraden la imatge de la professió i alimenten la idea errònia de que els professionals sanitaris no atenen correctament als pacients

Barcelona, 20 de Febrer del 2007.- Després de rebre diverses queixes de professionals infermers, el Sindicat de Infermeria SATSE ha dirigit una carta als responsables de TV3 per comunicar el seu descontent amb la imatge que es va donar del nostre col·lectiu en un capítol de la sèrie televisiva “El cor de la ciutat” emès el passat dia 14 de Febrer. L’organització creu que no es pot permetre que, en un programa de tanta audiència, es desvirtuï d’aquesta manera el paper i la professionalitat de la infermeria.

El capítol
Durant el capítol 1231 de la sèrie, una de les protagonistes és hospitalitzada i, al sentir dolor la pacient, el seu pare que l’acompanya surt de l’habitació cridant “que algú vingui a posar un calmant, collons, afanyis!”. Donant així la impressió a l’espectador que no hi ha ningú atenent al malalt. Una mica més endavant en l’emissió, entra una infermera al matí, el pare li demana que no encengui el llum i li diu que els infermers es passen la nit “emprenyant” a la gent amb “yoghurts”, “sueros” i “bacinetes” i que el que necessita la seva filla és dormir.
El personatge de la infermera accepta aquesta intromissió en la seva feina amb un mig somriure complaent i assegura que ja li dirà “als de la neteja que no molestin”. Un cop marxa la infermera, el pare de la malalta li diu a l’altre acompanyant: “ Lo ves, a la que les cantas las cuarenta, como corderitos”.

Una imatge errònia
Els infermers i infermeres no estan als hospitals per “emprenyar” als pacients sinó per tenir-ne cura en el sentit més ampli de la paraula i vetllar pel seu confort i seguretat, utilitzant sempre els mitjans necessaris per fer-ho. No és tolerable que, després de les situacions d’agressions verbals i físiques que s’han donat darrerament, a un programa de gran audiència es mostrin aquestes actituds com a maneres de fer acceptables.

Un cop més, el Sindicat, vol dirigir-se als usuaris del sistema de salut i recordar-los quan hi ha mancances no són culpa del professional, que sempre dóna tot el seu esforç i saber fer, sinó de la falta de recursos. Les plantilles no són les que haurien de ser, però voldríem que els usuaris reflexionessin sobre com han estat tractats als hospitals i si, realment, creuen que son les persones que hi treballen les responsables dels possibles defectes.

Creiem que una televisió com TV3, que és un altre dels nostres serveis públics, té el deure de divulgar conceptes positius per la societat i no alimentar l’idea de que per ser ben atès a un hospital cal posar-se agressiu, que cal “cantarles las cuarenta”, ja que això no ajuda al malalt, sinó que fa que els professionals ens trobem amb una trava més per desenvolupar la nostra feina.

Desprestigi per la nostra societat
D’altra banda, el Sindicat d’Infermeria vol recordar als responsables de TV3 que la imatge que estan donant de la societat catalana tampoc s’adiu a la realitat. L’organització recorda que hi ha situacions d’agressions (verbals i físiques) molt greus, però que també el gruix de la població conforma un teixit d’usuaris que no són ni maleducats, ni agressius (com sí ho és el personatge de la sèrie). Com a societat, creiem que això és ofensiu, ja que la majoria de nosaltres fem un ús correcte dels nostres recursos sanitaris.

No hay comentarios: